protocolul-mileiTitlu: Protocolul milei

Titlu original: Le protocole compassionnel

Autor: Hervé Guibert

„Este pur şi simplu urmarea Prietenului care nu mi-a salvat viaţa*: exact ce-am spus că nu voi face niciodată. Un an şi jumătatea despart aceste două cărţi. Răgazul de a renunţa la scris, cel al experienţei.

Găsim aceleaşi personaje: Hervé Guibert, scriitorul bolnav de sida, apropiaţii lui, comunitatea bolnavilor şi cei care îi îngrijesc. Intră în scenă Claudette Dumouchel, o doctoriţă de douăzeci şi opt de ani. O relaţia ciudată se va naşte la fiecare consult între această femeie foarte frumoasă şi narator. O relaţia poate  apropiată de dragoste, nu se poate ştii. A  apărut şi un medicament nou, foarte greu de obţinut şi nesigur, încă în stadiul de experimentare, DDI. În Statele Unite, a ucis deja trei sute de persoane care şi-l procuraseră de pe piaţa neagră şi îl folosiseră fără să cunoască dozele, fără supraveghere medicală, orbeşte, cu disperare. În Franţa, este  eliberat bolnavilor aflaţi în ultimul stadiu, în cadrul unui protocol numit de medici protocolul milei. Acest medicament nou mi-a permis să-mi înving epuizarea şi să scriu.”
Hervé Guibert

 

* Vezi Hervé Guibert, Prietenului care nu mi-a salvat viaţa (A l’ami qui ne m’a pas sauvé la vie),  Editura Nemira, 1993