goodbye_mister_presidentTitlu: Goodbye, mister president

Titlu original: Goodbaye, Mister President

Autor: Danièle Georget


21 noiembrie 1962, Fortt Worth, Texas

Un cuplu se instalează într-o cameră de hotel. Căldura e insuportabilă şi furtuna stă să izbucnească. Între bărbat şi femeie se strecoară animozităţi vechi, gata să iasă la iveală. Noaptea se anunţă lungă, dificilă, plină de scrâşnete, răcnete, şoapte. Pe el îl cheamă John F. Kennedy, pe ea, Jackie Bouvier Kennedy.

El, preşedintele Statelor Unite, a venit să cucerească Texasul recalcitrant, înaintea unei noi campanii electorale. Ea e perfectă, foarte frumoasă şi distinsă. JFK e mândru de ea, dar ar fi preferat o blondină sexy, una dintre acele creaturi care apăreau în drumul lui ca ciupercile după ploaie. Numai că în seara aceea, înaintea vizitei la Dallas, e cu neputinţă.

Domnul şi doamna Kennedy nu mai pot să se suporte. Când trec unul pe lângă celălalt, ea clocoteşte de furie, el, de exasperare. Numai că nimeni nu-şi alege cărţile vieţii, doar joacă cu ele. Şi asistăm la o încleştare tulburătoare, la ultimele momente ale celor doi, ultimele visuri ale unui preşedinte de patruzeci şi şase de ani, care inventase politica modernă, rostise discursuri de profet şi vorbea ca un golan. Un seducător cu faţă de înger, despre care se şoptea că avea „pentru sex aceeaşi pasiune ca generalul Eisenhover pentru golf“… Poate că observăm totul prin gaura cheii, dar e clar că istoria se scrie miraculos sub ochii noştri. Şi e fascinant, pentru că, brusc, totul se schimbă, înaintând spre un deznodământ sentimental neaşteptat.

Seara înfruntării, noaptea iluziilor, zorii cărţilor măsluite şi un „sfârşit“ scris cu roşu!

Goodbye, mister President!